Susan Vreelandin romaani kertoo roomalaissyntyisen naistaidemaalarin Artemisia Gentileschin (1593-1653) elämästä 1600-luvulla. Juonellisen tarinan perustana on historiallisia faktoja Artemisiasta ja hänen aikalaisistaan.
Romaani piirtää kuvaa paitsi taiteilijasta ja hänen töistään, myös naisen asemasta ja kamppailusta miesten hallitsemassa maailmassa. Naisnäkökulma on kirjan kantava voima.
Yllä oleva, Artemisian vasta 17-vuotiaana maalaama, teos Susannasta on vertauskuvallinen kirjan alun tapahtumille, jossa Artemisia yrittää hakea oikeutta tultuaan raiskatuksi. Maalaus kertoo, mitä siitä seurasi ja valaisee erinomaisesti 1600-luvun oikeuskäytäntöä: nainen hakee oikeutta, mutta joutuu nöyryytetyksi.
Oikeudenkäynnistä alkaa Artemisian elämänvalintoihin vaikuttava katkeruus isäänsä kohtaan. Hänen isänsä, Orazio Gentileschi, oli taidemaalari ja samalla Artemisian oppi-isä.
Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Oikeudenkäynti saattoi nimittäin osaltaan sytyttää Artemisian vahvan ilmaisun ja tulkinnan. Kirja onkin kertomus omiin näkemyksiinsä ja tyyliinsä luottavasta taiteilijasta. Oli mielenkiintoista seurata, miten Artemisia löysi uusia näkökulmia muiden taiteilijoiden aikaisemmin valmistuneisiin teoksiin. Tässä on esimerkkinä Caravaggion ja Artemisian tulkinnat Judithista.
Caravaggio, n. 1598
Artemisia Gentileschi n. 1612-1613
Alemmassa, Artemisian teoksessa, Judith surmaa Holoferneen, näkyy väkevää toimintaa ja raakaa realismia. Siihen verrattuna Caravaggion maalaus on pysähtynyt ja melkeinpä poseeraava.
Romaani on vahva taiteilijaromaani, historiallinen kertomus ja selviytymistarina samassa paketissa. Se herätti minussa valtavan kiinnostuksen Artemisian ja hänen aikalaistensa taiteeseen.
keskiviikko 12. tammikuuta 2011
Susan Vreeland: Artemisian rohkeus (The passion of Artemisia)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti