keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Onko jäljennetty kuva taidetta?

Sain ensin Natalina Marcontonin Talvinen kuja –nimisen taulun pohjalta painetun kortin. Viime viikolla sain kortin, joka vaikutti tavattoman tutulta, mutta kuitenkin erilaiselta. Laitoin kortit rinnakkain ja ne ovat lähes samanlaiset. Ihmisten asennoista huomaa, että niissä on sama kuva pohjalla.
Kumpi kuva on ollut ensin? Ehkä David W. Birch on tehnyt maalauksen Christmas Steps, Bristol ensin ja sen jälkeen Natalina Marcontoni on maalannut hyvin samantapaisen taulun suulla. Mietin, onko kumpikaan taiteilija maalannut aistimansa todellisen kohteen, vai ovatko kuvat tehty vaikkapa jonkun ottaman valokuvan pohjalta. Onko jompikumpi - tai kumpikin - kuva jäljennös?

Nuo kysymykset mielessäni jäin pohtimaan, onko plagioitu kuva taidetta ja ovatko sekä jäljennetty että jäljennös ”samanarvoisia”. Jos toinen on maalannut kuvan toisen teoksen pohjalta, niin puuttuuko jäljennöksestä jotain oleellista?

On hauska seurata lasta, joka piirtää kuvan paperin läpi. Hän kokee osaavansa enemmän, kun saa jäljentämällä vaikkapa sulavammat muodot ja paremmat mittasuhteet kohteesta. Mutta missään muussa tilanteessa en osaa arvostaa matkimista kovin korkealle. Itse asiassa se on tavattoman ärsyttävää. En ole itse taiteilija, mutta olen muuten kyennyt joskus olemaan luova ja on ollut raivostuttavaa huomata, miten joku muu ottaa omat ideat omikseen. Joku on sanonut, että ideoiden varastaminen pitäisi ottaa kunnianosoituksena ja että se on parasta palautetta, mitä voi saada. Ehkä niin, mutta olen vakaasti sitä mieltä, että alkuperäinen lähde olisi aina mainittava.

Tässä on kuitenkin kysymyksessä kaksi maalaamalla tehtyä kuvaa, joista toisessa on ehkä käytetty hyväksi toisen taiteilijan ideoimaa ja toteuttamaa kuvaa. Vaikka kuvat ovat hyvin samantapaiset, niin kummassakin näkyy taiteilijan jälki ja kumpikin on tuonut kuvaansa jotain omaa. Riippuu katselijasta, kumpi ote miellyttää silmää enemmän. Jos kummastakin pidetään, niin silloin kummatkin ovat kai taidetta. 

Silti ajattelen, että hän joka ensin ”näki” kohteen, koki sen kuvauksellisuuden, sai luovuuden puuskan ja niissä fiiliksissä tuotti kuvansa, on tehnyt aitoa taidetta, joka on arvokasta. Tuo teos on sitten vaikuttanut katsojaan, joka sen nähtyään haluaa tehdä jotain samantapaista ja tekee jäljennöksen.

Taidetta ilman käsiä –korttien painosmäärä on suuri, varsinkin jos ajatellaan koko Euroopan mittakaavassa. Määrä voi kaiketi nousta kymmeniin tuhansiin, ellei vieläkin suuremmaksi. Silloin kyseinen kuva-aihe kokee melkoisen inflaation. Jos minä olisin se, jota on matkittu ja matkijan kuvia levitettäisiin ympäri maailmaa, niin kyllä harmittaisi. Paitsi jos olisin antanut luvan siihen vaikkapa hyväntekeväisyysmielessä. Silti edelleen toivoisin, että lähde mainittaisiin jotenkin.

Lopuksi haluan tarkentaa, että arvostan suulla ja jalalla maalaavien taiteilijoiden työtä, jolla he pyrkivät ansaitsemaan oman elantonsa. Olen nähnyt useita kauniita kuvia ja hämmästellyt sitä suurta taitoa, mikä niistä käy ilmi. Nyt vain tajusin, että ne saattavat olla jäljennöksiä muiden töistä. Toivon, että ne eivät ole.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista,minulla on tuo sama kortti(suulla maalattu),mutta ei ole tullut mieleenkään niitä olevan kahta samaa!

    VastaaPoista